Lid Ombudsteam Weststellingwerf
Scan me of ga naar www.vrijwilligerspuntweststellingwerf.nl/o/Ombudsteam-Weststellingwerf/activiteiten/Lid-Ombudsteam-Weststellingwerf/89705 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Zie hiervoor de uitgebreide beschrijvingUitgebreide omschrijving
1. Doelgroep
Het Ombudsteam Weststellingwerf helpt inwoners van de gemeente wanneer ze problemen ondervinden met organisaties, voor zover ze niet in staat zijn die problemen zelf – al dan niet met behulp van anderen – op te lossen. Het gaat met name om de volgende organisaties:
a. de gemeente (of een vorige gemeente);
b. het UWV;
c. de SVB en pensioenfondsen;
d. de woningbouwvereniging of andere verhuurders van woonruimte;
e. de energiebedrijven;
f. de ziektekostenverzekering;
g. organisaties in de schuldhulpverlening;
h. particuliere derden
2. Werkwijze
a. De mensen van het Ombudsteam gaan in principe met z'n tweeën op bezoek bij de aanvrager (tenzij die dat nadrukkelijk niet wil)
b. De aanvrager wordt tijdens het bezoek gevraagd de aanvraag nader toe te lichten. De mensen van het Ombudsteam bestuderen de eventueel aanwezige correspondentie en andere relevante stukken. Ze beoordelen samen met de aanvrager wat de beste aanpak zou kunnen zijn om de gerezen problemen op te lossen of te verminderen. Zij nemen daarna contact op met de betreffende organisatie(s) om die aanpak in gang te zetten. Ook kunnen zij andere experts benaderen om nader advies of een second opinion te vragen.
c. Iedere vervolgstap wordt altijd in nauw overleg met de aanvrager genomen.
d. Als de casus aan een andere organisatie wordt overgedragen, gaan de mensen van het Ombudsteam altijd met de aanvrager mee naar die andere organisatie en zorgen voor een warme overdracht.
e. De mensen van het Ombudsteam blijven daarna - tot de casus definitief is afgerond - voor de aanvrager beschikbaar voor ondersteuning en advies.
3. Gevraagde deskundigheidsgebieden
De leden van het Ombudsteam hebben ervaring met een of meer van de volgende kennisgebieden; zij zijn op de hoogte van de wet- en regelgeving in die gebieden of ze kunnen die kennis in betrekkelijk korte tijd verwerven:
a. Kennis van volkshuisvesting, huren en bestemmingsplannen
b. Kennis van de WMO
c. Kennis van de Jeugdzorg en de Jeugdbescherming
d. Kennis van werknemers- en werkgevers verzekeringen, uitkeringen en keuringen
e. Kennis van armoedebeleid en boetes
f. Kennis van de AOW en pensioenen
g. Kennis van het Openbaar Bestuur
h. Voor alle kennisgebieden geldt: leden van het ombudsteam zijn empatisch, sterk in communicatie en kunnen een bemiddelende rol spelen.