Buurtbemiddelaar bij Scala Buurtbemiddeling

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Het is fijn om een goede relatie met je buren te hebben. Soms lukt dat even niet. Ruzie met de buren kan allerlei oorzaken hebben. Denk aan geluidsoverlast, overhangende takken, parkeerproblemen, blaffende honden, schreeuwende kinderen. Of ruzie over de erfgrens, een schutting of een recht van overpad. Komen buren er samen niet uit dan kunnen ze contact opnemen met Scala Buurtbemiddeling. Een bemiddeling is onafhankelijk en gratis.
Margriet ( op de foto) , Siet en Karin zijn buurtbemiddelaars bij Scala Buurtbemiddeling in de gemeenten van Ooststellingwerf, Opsterland en Weststellingwerf.
Zij brengen buren met elkaar in gesprek, om te voorkomen dat ruzies escaleren. Doel is de buren te ondersteunen bij het zoeken naar oplossing van hun problemen.
Een melding komt binnen bij de coördinator van Scala Buurtbemiddeling. De melding komt binnen via de aanvrager ( buur A ) of door de woningcorporaties, politie of hulpverleners. Door de coördinator wordt eerst bekeken of de casus haalbaar is. Daarna wordt een team geformeerd van twee buurtbemiddelaars die de casus oppakken.
De buurtbemiddelaars gaan altijd met zijn tweeën op pad.
Margriet: "We gaan eerst op gesprek bij de buur die de melding heeft gedaan ( buur A). We laten iemand zijn/haar verhaal doen. We vragen door, hebben oprechte belangstelling en oordelen niet. We luisteren heel goed en we benadrukken dat wij geen partij kiezen. Mensen zijn soms boos, verdrietig, bang. Daar is ruimte voor.”
Siet: “ Na het verhaal van de eerste buur, gaan we direct naar de andere buur ( buur B). We maken geen afspraak vooraf, we bellen gewoon aan. We geven aan dat er een klacht is ontvangen maar dat wij hun kant van het verhaal willen horen. Komt het echt niet uit, dan maken we een afspraak en komen later terug. Is de bewoner niet thuis dan doen we een kaartje met uitleg over buurtbemiddeling en ons telefoonnummer in de brievenbus”
Margriet: “ Na beide afzonderlijke gesprekken plannen we een gezamenlijk bemiddelingsgesprek op een neutrale locatie. Dit kan een buurthuis of een andere gelegenheid zijn. Meestal staan buren hier wel voor open. Wij zorgen tijdens dat gesprek dat iedereen zijn verhaal kan doen, dat emoties de ruimte krijgen en dat het verlangen van beide buren op tafel komt. Wij als buurtbemiddelaars zijn geen gesprekspartner en dragen ook geen oplossingen aan. We houden wel regie op het verloop van het gesprek en zorgen ervoor dat partijen naar elkaar luisteren. Aan het eind van het gesprek kunnen afspraken worden gemaakt.”
Siet: "We nemen meestal na een aantal weken nog even contact op met beide partijen om te horen of de situatie voor beiden is verbeterd”
Margriet: "Je gaat niet steeds met dezelfde collega op gesprek. Het soort melding en je persoonlijke situatie speelt hierin een rol. Afgesproken is ook dat je bij voorkeur niet bemiddelt bij buren in je eigen woonplaats “
Karin: "Om een goede bemiddelaar te zijn, moet je geïnteresseerd zijn in mensen. Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren, kunt observeren en dat je je goed kan inleven en onpartijdig bij het gesprek kan zijn. Wanneer de emoties te hoog oplopen is een mogelijkheid voor een time out. Naast bemiddeling zijn er nog een aantal technieken die we in kunnen zetten zoals pendelbemiddeling of coaching. Het is van belang om al je gesprekken rapporteert in een volgsysteem."
"Voordat je als buurtbemiddelaar gaat beginnen krijg je een tweedaagse training. Behalve theorie, leer je over gesprekstechnieken en behandel je bestaande casussen. Er is een terugkomdag en er is bijscholing en intervisie. Er zijn momenteel 18 vrijwilligers werkzaam als buurtbemiddelaar"
"Soms is buurtbemiddeling niet het juiste instrument om problemen op te lossen. Er spelen andere problemen, of soms ziet de andere buur het niet zitten. Maar dat betekent niet dat alle inspanning voor niks was. Mensen hebben hun verhaal kunnen doen. Soms is dat al voldoende. Je merkt toch dat iedereen z’n eigen waarheid heeft."
Margriet, Siet, Karin: "Buurtbemiddeling is afwisselend, uitdagend, maar vooral ook zeer boeiend vrijwilligerswerk. Het is mooi om te zien dat buren samen naar een oplossing hebben gezocht, er vaak wederzijds begrip is ontstaan en dat de situatie is verbeterd.”